Psikoloğa Derdimi Nasıl Anlatırım? 4 Ana Başlık

Psikoterapi seanslarında kendinizi açık ve net bir şekilde ifade etmeniz önemlidir. Samsun Psikoterapi Merkezi olarak size bu konuda rehber hazırladık.

Creative Image

Psikoterapi seanslarında kendinizi açıkça ifade ederek psikoloğunuzun sizi en iyi şekilde anladığından emin olun. Samsun Psikoterapi olarak bu rehber, size terapide en yaygın yaşanan sorunlar arasında bulunan psikoterapi seanslarında kendinizi ifade edememe sorunun nasıl aşacağınızı göstermektedir. Terapi esnasında bir konuşma başlatın ve kendiniz hakkında konuşmaya devam edin.

Pek çok kişi için sosyal ortamlarda bir konuya girmek veya yeni bir sohbet başlatmak oldukça zordur. Bu nedenle kendinizi yalnız hissetmeyin. İlk etapta insanlarla ilişki kurma, düşüncelerinizi veya duygularınızı paylaşmakta çekingen olmak normaldir. Ancak bu durum süreklilik arz ediyorsa üzerinde çalışmanız gerekmektedir. Sadece sosyal ortamlarda değil, psikoloğunuzla da konuşurken başlangıçta kendinizi yeterince ifade edemeyebilirsiniz. Yazımızın bu kısmından sonra yer alacak önerileri takip ederek psikoterapi seanslarında kendinizi net bir şekilde ifade edin.

Psikoterapi esnasında kendiniz hakkında konuşmakta zorlanmak yaygın bir durumdur. Samsun Psikolog‘dan randevu aldığınızda genellikle seanslarda sizi rahatsız edici anılara geri dönüp onlardan bahsetmeniz gerekecek ve sessiz anların oluştuğu olacak. Bu tür durumlar psikoterapi seanslarına devam etmenizi zorlaştırabilir ancak terapistinizin zamanla sizi rahatlatacağını unutmayın. Elbette her terapist aynı değildir. Terapistiniz genellikle aktif olup durumu kontrol etmelidir ancak bazı terapistler pasif kalıp size rehberlik etmediğinde sorunun sizde olduğu düşüncesi de ortaya çıkabilir.

İşte bu yüzden ilk adımda doğru terapisti bulmanız konusunda ilerleme sağlayacağız.

Doğru psikoloğu bulun

Terapistler genellikle sohbet konularını kendileri başlatırlar, bu konuda ipleri ele almayı tercih ederler çünkü terapi esnasında sizi rahat hissettirmeyi hedeflerler. Elbette burada iki yaklaşım olduğunu unutmamak gerekir;

  • Psikodinamik terapistler: Danışanların konuşma başlatmalarını sağlayacak şekilde terapiyi yönlendirirler.
  • Bilişsel davranışçı terapistler: Seanslarda konuşulacak konuları aktif olarak kendileri yönetirler ve yönlendirirler.

Bu durumda terapilerdeki beklentileriniz önemlidir. Eğer aktif bir şekilde konuşamayacağınızı düşünemiyorsanız bilişsel davranışçı terapi yöntemi ile seans hizmeti veren bir psikologdan seans almayı değerlendirebilirsiniz. BDT; depresyon semptomlarıyla başa çıkmak ve sosyal kaygıyı yönetmek için genellikle tercih edilen bir psikoterapi yöntemidir. Bununla birlikte geçmiş deneyimlerinizin kalıcı endişelerini anlamak ve bunlarla başa çıkma mekanizmaları geliştirmeniz için tercih edilebilir.

Psikodinamik terapilerde ise danışanların kendileri genellikle özgürce ve açıkça konuşurlar. Duygular, ihtiyaçlar, istekler gibi konular hakkında bahsederken yaşadıkları zorlukları aktarmak seans alma nedenlerinin başında yer alır.

Sorununuz hakkında konuşun

İyi bir psikoterapi seansı almak istiyorsanız sizin de işbirliği içerisinde olmanız önemlidir. Bundan dolayı terapiden beklentilerinizin ne olduğunu konusundaki görüşlerinizi terapistinizle açık bir şekilde paylaşmalısınız. Bu aynı zamanda psikoloğunuzun psikoterapi seanslarını gerçekleştirirken esneklik ve sınırlar belirlemesine de yardımcı olur.

Günlük tutun

Bazen psikoterapi seansında “keşke şunu da söyleseydim” diyebilirsiniz. Bu tür durumlarda keşkelerinizi azaltmak için günlük tutmayı deneyebilirsiniz. Aklınıza gelen ve sizin için takıntı haline dönüşen duygularınızı bir yere aktarmak faydalıdır. Aynı zamanda tuttuğunuz günlüğü bir not aracı olarak da kullanabilirsiniz. Terapistinizle notlarınız üzerinden konuşarak terapi sürecini yönetebilirsiniz. Günlük sadece 5-10 dakika olsa bile not almaya çalışın ve bunu bir düzene oturtun.

Günlüğünüzü tutarken tamamen özgür olun ve kendinizi herhangi bir şekilde sınırlamayın. Bu sizin özel alanınız ve tamamen size ait. Aklınıza gelen bir düşünceyi saçma olarak değerlendirmektense onu kağıda dökün ve daha sonra değerlendirin.

El yazınızın kötü olduğunu düşünüp bunu bir bahane olarak kullanmayın. Artık bilgisayarlar ve akıllı telefonlar ile not almak da mümkün. Üstelik klavyede hızlı yazamayanlar için sesli dikte ile günlük tutmak da oldukça kolay. Duygularınızı ve düşüncelerinizi yazmaya veya not almaya başladıkça bu konuda daha da ustalaştığınızı göreceksiniz.

Alıştırma yapın

Alıştırma yapmak hayatın her anında faydalıdır. Bunun psikoterapi seanslarında işe yaradığını duymak sizi şaşırtmamalı. Kendiniz için güvenli bir alan oluşturun, bu odanız veya lavaboda yalnız geçireceğiniz bir 15 dakika olabilir. İlk başta yalnız yapacağınız bu alıştırmaları daha sonra sizi yargılamayacağını düşündüğünüz bir kişi ile yüz yüze gerçekleştirebilirsiniz.

Samsun Psikolog'dan Randevu Al

Samsun Psikoterapi Merkezinden bugün randevu alarak Samsun Psikologlar ile seanslara başlayın. İstediğiniz uzmanlık alanını seçin, kendi müsaitliğinize göre randevu alın. İsterseniz yüz yüze, isterseniz online terapilere katılın.

Hazal Kaynar
İçindekiler
Makale içerisindeki başlıklar arasında kolayca gezinin.